Ga naar de inhoud

WORK, REST, WHAT WE WILL

Artist-in-residency: Alina Lupu


VHDG

AiR

VHDG AiR
Ipe Brouwerssteeg 10a
8911 BZ Leeuwarden


Residentie periode

do, 01 sep. 2022 / zo, 02 okt. 2022


WORK, REST, WHAT WE WILL

In september komt Alina Lupu bij ons in residentie. Ze is geen onbekende voor ons, afgelopen november was ze nog te gast bij ons als een van de drie kunstenaars op de HEDEN: Humor avond in Neushoorn, waar ze de moderator op memorabele wijze flink voor het blok zette. In de eerste week van september komt ze bij ons in de AiR om hier onderzoekt te doen en te werken aan het project ‘Work, Rest, What We Will’.

Alina Lupu komt oorspronkelijk uit Roemenië, maar woont en werkt vandaag de dag in Amsterdam. Ze heeft daar gestudeerd aan de Rietveld academie, en is daarna in het vak van maaltijdenbezorger beland. Dit gebruikte ze om de verre van goed geregelde stand van zaken in de creatieve sector aan te kaarten, toen ze als alumna werd uitgenodigd om te komen spreken op de Rietveld academie. Daar vielen monden open van verbazing toen ze in een volledig bezorgers uniform, compleet met tas en al, het podium op kwam gelopen. Deze actie typeert de toon van haar werk in haar verdere carrière als kunstenaar, waarin ze vaak op een humoristische wijze actuele problemen aan de kaak stelt, maar meestal wel met een scherpe ondertoon.

Voor deze residentie komt ze werken aan het project met de werktitel ‘Work, Rest, What We Will’. Hiervoor stelt ze een bibliotheek samen, de Art Workers Library, wat als een levend en groeiend organisme een accommodatie moet bieden aan lopende gesprekken over de relatie tussen werk en kunst en over de manieren waarop leven en werk samenvallen. Met deze bibliotheek als startpunt wil Alina tijdens de residentie bij VHDG duiken in de Friese context van werk, wat hier erg relevant is. Friesland heeft een arbeidsmark met een duidelijk eigen karakter. Het onderwerp onderzoekt ze op een persoonlijk en sociaal niveau, en duikt ze in zaken als slechte werkomstandigheden en het basis inkomen.

Na de residentie in september zal er in 2023 een moment komen waarop Alina Lupu haar bevindingen zal presenteren.

Hieronder een selectie aan werken uit de bibliotheek:
Working Aesthetics – Danielle Child; Mutual Aid – Dean Spade; The Hologram – Cassie Thornton; Wages against artwork – Leigh Claire La Berge; Art Workers – Julia Bryan-Wilson; The Problem with Work – Kathi Weeks; Entreprecariat – Silvio Lorusso; Inventing the Future – Alex Williams and Nick Srnicek; 24/7 – Jonathan Crary; Seasonal Associate – Heike Geisler; Artists at work – Bojana Kunst; The Educated underclass – Gary Roth; Student revolt – Matt Myers.


Foto: Jörn Nettingsmeier