SRV #8: Susanne Khalil Yusef

Haniasteeg 47
8911 BX Leeuwarden

SRV #8: Susanne Khalil Yusef

Deze zomer presenteert VHDG een kunstwerk op wielen door de Palestijns-Nederlandse artiest Susanne Khalil Yusef: Café Disorient: Een rijdend en kleurrijk café, dat op verschillende locaties zal verschijnen gedurende de periode van 2 juli tot 5 augustus. Met haar café zal Susanne verschillende AZC’s bezoeken om een open ruimte te creëren voor muziek en het serveren van koffie. Hierbij draagt Susanne verhalen met zich mee die relateren aan die van de vluchtelingen: over het verlies van je thuisland, over het gevlucht zijn voor geweld en over het verzet tegen een onderdrukkende macht. Tijdens haar reis nodigt Susanne muzikanten uit voor live concerten bij het café, verwelkomt ze mensen uit de lokale gemeenschappen om haar café binnen te stappen en mee te doen, de muziek te ervaren en gesprekken te voeren over onderwerpen die regelmatig het nieuws in Nederland bereiken, maar niet de hedendaagse realiteit voor de meeste inwoners van Friesland vormen.

Op 2 juli zal Susanne uit Leeuwarden vertrekken om aan haar reis te beginnen door het Friese landschap. De verhalen die ze verzamelt zullen de inspiratie vormen voor een nieuwe expositie die bij VHDG van 17 oktober t/m 13 november te zien zal zijn. Deze evenementen zijn open voor iedereen. Neem een kijkje bij het programma hieronder om te zien waar je kennis kunt maken met Susanne’s aangrijpende en kleurrijke werk.

Parallellen tussen Palestijns en Fries verzet
Tijdens haar verblijf in de VHDG AiR (Artist in Residence) in maart eerder dit jaar raakte Susanne geïnspireerd door het Friese verzet tegen de Nazi bezetters. Ze vond daar een hoop parallellen met het Palestijnse verzet dat op dit moment in Palestina plaatsvindt. ‘Café Disorient: Sound of the Camp’ verkent het verzet tegen onderdrukking en kolonialisme en zijn  motieven: De wens om te leven- en om dat op je eigen voorwaarden te kunnen doen. Hoewel de meeste Friese verzetsstrijders niet meer onder ons zijn, viel het Susanne op dat er nog steeds een groot aantal mensen in de provincie is voor wiens bestaan voor een groot deel uit verzet bestaat.. Wist je dat het aantal AZC’s in Friesland groter is dan in welke andere provincie in het land?

Welk materiaal om het verhaal te vertellen?
Een ander belangrijk aspect van Susanne’s artistieke werk is dat ze experimenteert met veel verschillende materialen. Hierin verkent ze verschillende manieren waarop deze verhalen van verzet tot uitdrukking kunnen komen en tevens artefacten van verloren en niet-vertelde geschiedenissen kunnen zijn. Zo keren er vaak de gezichten van dertig Palestijnse jongens die zijn vermoord door Israëlische troepen terug in haar werk  eerst belichaamd door klei, daarna in keramiek, en meest recentelijk in brons. Susanne zal tijdens haar reis ook de Langweer Glasstudio bezoeken om nu ook kunstwerken met glas te maken. Friesland staat bekend om zijn vakmanschap. Susanne kijkt er naar uit om van lokale experts te leren en haar artistieke palet van vaardigheden, materialen en technieken uit te breiden.

“Plezier als een daad van verzet.”
Als een dochter van vluchtelingen, en zelf ook een vluchteling, zal Susanne door de provincie reizen, verhalen van verzet verzamelen en deze verbinden aan levens van mensen die vechten voor hun recht om in een veilige omgeving te leven. Deze mensen en hun verhalen zullen de basis vormen van de expositie die zal volgen in oktober dit jaar. De poëet Toi Derricotte zei ooit: “Plezier is een daad van verzet.” Susanne’s benadering gedurende de residentie zal deze gedachte belichamen. Haar speelse installaties, kleurrijke sculpturen en warme concerten zullen nieuwe wegen openen waar moeilijke en pijnlijke onderwerpen op een open manier kunnen worden besproken en waar elke bezoeker zich veilig en welkom zal voelen.

Pop-up evenementen door Friesland
Susanne zal tijdens de reis door Friesland een aantal activiteiten organiseren. Je bent welkom om ze allemaal bij te wonen! Deze evenementen zullen bestaan uit een of meer concerten met jamsessies, een spelletjesavond, een kijkje in haar Handala archief, en goede gesprekken onder het genot van een heerlijk Palestijns kopje koffie, geserveerd in de uniek keramische stukken gemaakt door Susanne. Eerder heeft Susanne dit concept op een aantal andere plekken uitgevoerd, waaronder het Valkhof Museum, WORM Rotterdam, Sonsbeek Festival en De Fabriek Eindhoven. We zijn erg enthousiast dat ze nu met haar project naar Friesland komt en zijn erg benieuwd wat deze editie van het project, voor het eerst rijdend, zal brengen.

We zouden het fantastisch vinden je daar te zien. Dus hou een oogje in het zeil voor de uitgebreide planning van alle evenementen die Susanne zal organiseren. Via onze website en social media kanalen zullen we regelmatig updates over haar reis posten.

Programma:

• 13 juli, woensdag: Koffie en concert bij het AZC in Sint Annaparochie

(Meer data volgen binnenkort!)

Design: Natalia Papaeva Gesteund door: Mondriaan Fonds, Gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslan, Old Burger Weeshuis, Prins Bernhard Cultuurfonds, Ritske Boelema Fonds, Stichting Stokroos en het VBS Fonds