Ga naar de inhoud

HEDEN: Surveillance


VHDG

Online


vr, 28 mei 2021 - 19.30 / 22.00


HEDEN: Surveillance

28 mei, 19:30
live via hier

Beveiligingscamera’s op straathoeken, stickertjes die op webcams geplakt moeten worden, social media algoritmes die meer over jou weten dan jij van jezelf weet . We zijn zichtbaarder dan ooit en de bekende ‘Big Brother’ uit de dystopische roman van George Orwell – die de mensheid altijd in de gaten houdt – lijkt een steeds minder surrealistisch begrip, al zijn we nu vooral onze eigen big brother. 

Maar volgens bekende denkers als de Franse filosoof Foucault en de Koreaans-Duitse Byung-Chul Han worden we niet alleen maar in de gaten gehouden. We houden ook onszelf steeds meer in de gaten: transparantie lijkt de ethische hoeksteen van de huidige tijd, alleen wie alles blootgeeft is te vertrouwen. En deel je niet je hele leven, doe je dan nog wel mee?

In de nieuwe editie van HEDEN, op 28 mei op VHDG TV (livestream), nemen drie kunstenaars en een wetenschapper het thema ‘surveillance’ onder de loep. Welk effect heeft deze continue zichtbaarheid op ons als mensen? En kunnen we nog ongezien blijven? En wat is onzichtbaarheid in de huidige maatschappij – een luxe, een daad van verzet, of het verliezen van jezelf?

Op HEDEN: Surveillance gaan we in gesprek aan de hand van de kunstwerken van Dries Depoorter, Femke Herregraven en Roos Groothuizen, en reflecties van tech-ethicus en spreker Peter-Paul Verbeek. Het thema dat hun werken en gedachtegoed verbindt is hoe wij ons manoeuvreren door de digitale wereld, vooral nu we steeds bewuster zijn van de consequenties van onze digitale expedities: namelijk de persoonsgegevens en data die we daarbij ‘weggeven’.

Verwacht een surveillancecamera die je niet alleen in de gaten houdt, maar ook tegen je spreekt en opnoemt wat die allemaal voorbij ziet komen en beland in een pokerspel waar je eigen data de inzet zijn. Of treed je in de voetsporen van Wallstreetbankiers en zet jij je geld in op de waarschijnlijkheid van een volgende natuurramp?

Wanneer:
Kijk mee op 28 mei, om 19:30

Waar:
via VHDG TV (via facebook.com/KunstinitiatiefVHDG)

Toegang gratis

Deze editie van heden wordt vertoond via livestream. 


Vormgeving: Michiel Teeuw

HEDEN

Sinds 2014 organiseren we heden: een expositie-voor-één-avond met drie kunstenaars en een spreker uit de wetenschap of filosofie rondom een actueel thema.

Heden is bij uitstek toegankelijk voor een breed publiek zonder (voor)kennis van hedendaagse kunst. Presentator rutger middendorp neemt het publiek mee in gesprek met de kunstenaars en spreker.  Heden zet aan tot kritisch denken en verbindt beeldende kunst met wetenschap en filosofie: vanuit de kunst kritisch blijven kijken naar onze wereld, met het publiek als actieve gesprekspartner.

 

Galerij