Ga naar de inhoud

VHDG Heggenwandeling

Door kunstenaar Bart Eysink Smeets


VHDG

Vossepark/Transvaalwijk

Harlingerstraatweg 1
8913 AA Leeuwarden


Lancering

za, 15 okt. 2022 - 14.00 / 15.00


VHDG Heggenwandeling

za, 15 okt. 2022 / zo, 15 okt. 2023


VHDG Heggenwandeling

Loop nu de ‘VHDG Heggenwandeling’ van kunstenaar Bart Eysink Smeets! In samenwerking met Kunstinitiatief VHDG heeft Bart een audiotour opgenomen in de wijken Transvaalwijk en Vossepark, langs de mooiste, interessantste en strakst geknipte heggen van Leeuwarden. Met de bijbehorende audiotour en routekaart kun je zelf op elk gewenst moment de wandeling lopen. Tijdens de tour deelt Bart zijn gedachten en bevindingen over de specifieke exemplaren in deze buurten en neemt hij je mee in zijn onderzoek naar rol van de heg in de gemeenschap. Ook reikt hij een ‘gouden heggenschaar’ uit aan de eigenaar van de best geknipte heg!

Waarom knippen we eigenlijk onze heggen zo strak? Hoe vrij zijn we daadwerkelijk in het bepalen van de vorm van een heg? Komt dit mogelijk voort uit een instinctief streven naar  structuur? Zwichten we eigenlijk met z’n allen voor een sociale groepsdruk? Is het een expressie van een stiekeme artistieke vrije geest? Of staat het symbool voor een perfectionistisch hokjesdenken?

Kunstenaar Bart Eysink Smeets is al sinds zijn residentie bij VHDG in 2021 op zoek naar het antwoord op deze vragen. Zo heeft Bart voor zijn artistieke onderzoek bijvoorbeeld al kamerplanten en bloemen vierkant geknipt, een rotonde volgeplant met allerlei soorten vegetatie om hier één grote, vierkante heg van de maken én Instagram account @heggenmetbart opgezet waar op regelmatige basis de meest fascinerende heggenweetjes op worden gedeeld.

Op zaterdagmiddag 15 oktober lanceerde kunstenaar Bart Eysink Smeets samen met de grootste heggenfanaten van Leeuwarden officieel de VHDG Heggenwandeling! Sinds die tijdstaat de wandeling online voor alle geïnteresseerden.

Ik wil de VHDG Heggenwandeling lopen, wat nu?
Start op de stoep voor Harlingerstraatweg 1, 8913 AA Leeuwarden (niet aanbellen a.u.b.). Zorg dat je een smartphone en oortjes of een koptelefoon bij de hand hebt! Pak via deze pagina de audiotour en de routekaart bij de hand, en lopen maar!


Foto: Jonathan Doorduin

VHDG Heggenwandeling - routekaart

Ontwerp: Niels Lunter