Ga naar de inhoud

SRV #7: Margriet Craens

“Op zoek naar het wezen van de Friese kaas”Resedentie periode

ma, 06 sep. 2021 / zo, 10 okt. 2021

De SRV-wagen

Door de hele provincie. Houd onze socials in de gaten om te zien waar we nu zijn.


Expositie

za, 13 nov. 2021 / zo, 12 dec. 2021

H47

Haniasteeg 47
8911 BX Leeuwarden


SRV #7: Margriet Craens

“Op zoek naar het wezen van de Friese kaas”

Dit najaar gaat de SRV-wagen van VHDG terug naar zijn roots. Het komende project staat namelijk in het teken van een typisch Nederlands consumptiegoed: kaas. Kunstenaar Margriet Craens gaat op pad om onderzoek te doen naar het wezen en de toekomst van de Friese kaas op bezoek bij kaasboeren, kaasverkopers en kaasconsumenten. En dat laatste is natuurlijk bijna iedere Nederlander. We staan niet voor niets bekend als ‘kaaskoppen’; de gemiddelde inwoner van Nederland eet 17 kilo kaas per jaar!

Op 5 september verlaat Margriet Leeuwarden, om vijf weken lang het Friese kaaslandschap te doorkruisen. Naast dat Margriet op bezoek zal gaan bij verschillende kaasprofessionals s, wil ze ook graag in gesprek gaan met amateur-kaasliefhebbers, en met mensen die kaas juist een vreselijk product vinden. Net als bij een echte SRV-wagen, kun je bij Margriet ook terecht voor kaas voor op je eigen boterham. Als jouw woonplaats op de route ligt, kan je contact opnemen om kaas te bestellen, via het bestelformulier of via de telefoon.

De diepere betekenis van kaas 

Er is in dit project ook ruimte voor een andere invalshoek – de spirituele kant van kaas. Margriet raakte geïnspireerd door de de patronen van gaten die tevoorschijn komen, wanneer je een plak kaas afsnijdt. Ieder plakje is uniek en die verschillende gatenformaties leken een beetje op… sterrenbeelden? Tijdens de residency zal Margriet een poging doen de diepere laag in de kaas te onthullen door deze gaten te analyseren.

De link tussen spiritualiteit en kaas blijkt niet nieuw te zijn: tijdens de Middeleeuwen schijnt  kaasfondue gebruikt te zijn om de toekomst mee te voorspellen. Dat werkt zo: iemand dipt een stukje brood in de hete kaassaus en houdt hem dan voor het licht. Je stelt de kaas een vraag en de vorm van  de schaduw voorspelt het antwoord. Tijdens de residentie zal Margriet deze methode ook zelf uitproberen.

Zin in kaas, of een gesprek over kaas?

Margriet doorkruist de provincie in een poging het wezen van de Friese kazen te doorgronden, op zowel rationele als spirituele wijze. Hoe ziet het kaaslandschap eruit, nu en later? Omdat de Friese kazen niets zijn zonder de Friezen zelf, hoopt ze ook op mooie uitwisselingen: van een stuk kaas tot een diepgaand kaasgesprek.

Dus heeft u een speciale band met kaas? Verstand van kaas? Ligt er nog een goed kaasverhaal op de plank te rijpen? Kunt u de toekomst van kaas voorspellen? Of: heeft u gewoon zin in een goed stuk Friese kaas? Laat het dan weten!

Doe mee of blijf op de hoogte

Bel of SMS al uw kaasboodschappen door naar 06-49283387. Of app om je aan te sluiten bij de WhatsApp-groep waarmee je de reis van de SRV kunt volgen.

Let op: Voor dit evenement is een coronatoegangsbewijs verplicht.


Poster design: Niels Lunter 

SRV #7 wordt gesteund door: Mondriaan Fonds, VSB Fonds, Nieuwe Stadsweeshuis, Stichting Emmaplein, Stichting Stokroos, Ritske Boelama Gasthuis, Stichting Herbert Duintjer, Stichting H47, Bank Giro Loterij Fonds, Provincie Fryslan.

Galerij