Ga naar de inhoud

Rotonde: Bart Eysink Smeets

HEG


VHDG

Rotonde Nobelweg


Plantdag

zo, 12 dec. 2021 - 10.00 / do, 02 dec. 2021 - 14.00


Rotonde: Bart Eysink Smeets

Begin 2021 verbleef kunstenaar Bart Eysink Smeets enkele weken in de Artist in Residence in de Haniahof. Tijdens zijn residentie bij VHDG Leeuwarden is Bart begonnen met het onderzoeken van ‘de heg’.

De ongeschreven sociale regels met betrekking tot voortuinen zijn behoorlijk dwingend en buren herinneren elkaar eraan de hagen strak te houden, maar hoe logisch is het om een plant in een denkbeeldige hokje te plaatsen? Om dit te laten zien is hij andere planten zoals kamerplanten en bloemen vierkant gaan knippen. En niet zonder direct resultaat: online kreeg hij hierop zelfs enkele negatieve opmerkingen, van mensen die het op de een of andere manier zielig vonden voor de planten.

Uit dit onderzoek ontwikkelt Bart nu een permanent kunstwerk voor op de rotonde op de Nobelweg te Leeuwarden. Het is een organisch werk, dat met de tijd zal evolueren. 

We willen nog niet te veel verklappen, maar binnenkort wordt een groot aantal bomen en planten op de rotonde geplant. Houd onze socials in de gaten!

Help mee het kunstwerk van Bart te planten!

Eerder dit jaar verbleef kunstenaar Bart Eysink Smeets al enkele weken in onze Artist in Residence in de Haniahof. Misschien herinneren jullie de vervreemdende plaatjes die hij schoot van kamerplanten: de blaadjes netjes in een vierkant gesnoeid. 

Bart is druk bezig met het eerstvolgende VHDG-rotonde-project. Het is een organisch werk, dat met de tijd zal evolueren. De rotonde (zie plaatje) zal dus meerdere jaren door Bart bezet worden! We willen nog niet te veel verklappen, maar jullie wel alvast uitnodigen voor het grote, gezamenlijke startschot.

Verwacht je handen uit de mouwen te steken, want de hele rotonde moet vol geplant worden met bomen en struiken. Voor het graven hebben we gereedschap, voor de dorst een lekker warm drankje. 

Welke groene vingers zien we daar?! Houd rekening met een paar uurtjes werk. Exacte tijdstip volgt. Laat ons weten van je interesse via dit formulier.


Beeld: Bart Eysink Smeets

Galerij