Ga naar de inhoud

Rotonde: Eirik Jahnsen

Compressed


VHDG

Rotonde Julianalaan

Rotonde Julianalaan, tegenover Curioskerk en Julianapark


Expositie

zo, 01 dec. 2019 / di, 31 dec. 2019

24 uur per dag te zien


Rotonde: Eirik Jahnsen

Op de rotonde aan de Julianalaan in Leeuwarden staat een bijzonder object: een samengeperst blok metaal. Ooit was dit een auto. Een grijze Peugeot, iemands vervoermiddel. Kunstenaar Eirik Jahnsen leende dit autowrak bij autosloperij A.S.O. Metall- und Schrotthandel in Bunde, Duitsland. Het autowrak werd hier samengeperst om gerecycled te worden. De kunstenaar transporteerde dit blok materiaal naar Leeuwarden en plaatste het op de rotonde. Daarmee transformeert hij het voormalige gebruiksvoorwerp tot een tijdelijke sculptuur. Na de tentoonstellingsperiode van één maand gaat het blok terug naar de autosloperij. Daar zal het zijn weg vervolgen in de kringloop van de auto-industrie: als ruw materiaal dat hergebruikt en in nieuwe producten verwerkt zal worden. 

Eirik Jahnsen maakt zijn kunstwerken vanuit de gedachte dat al het materiaal om ons heen een tijdelijke vorm heeft en getransformeerd kan worden. Zelfs een sterk, stabiel materiaal als staal is voortdurend in transitie en in beweging en onderdeel van een grote kringloop. Hij is daarom ook geïnteresseerd in deze industriële cyclus en hoe materialen in onze maatschappij rondbewegen. De kunstenaar ziet een parallel met deze cyclus en de circulatie van de auto’s die constant rond de rotonde rijden. Op de rotonde is de sculptuur een statisch object temidden van het verkeer. Dit contrast is een symbool voor de pauze die de kunstenaar heeft gecreëerd voor dit object in zijn cyclus van materiaal naar consumentenproduct en weer naar materiaal. De vorm van de sculptuur werd bepaald door de praktische eisen van de auto-industrie: een rechthoekig pakket, efficiënt en stapelbaar. De kunstenaar heeft het object niet zelf gemaakt: in plaats van maker is hij hier de regisseur.

Over de kunstenaar
Eirik Jahnsen (Noorwegen) studeerde in 2018 af aan Academie Minerva en doet momenteel de master Fine Arts aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. Hij maakt sculpturen en installaties van metaal. Staal is een materiaal waar hij graag mee werkt, het karakter en de eigenschappen van het materiaal zelf fascineren hem. Zonder iets toe te voegen of weg te halen, transformeert Jahnsen het materiaal tot een nieuwe vorm. Om dat te kunnen doen maakt hij zich industriële machines en processen eigen en past ze op zijn eigen manier toe.


Foto: Nol Klis

Met dank aan: A.S.O. Metall- und Schrotthandel, Marretje Oldenburger, Sebian Lautenbach, Nima Pourtaran, Buitendienst gemeente Leeuwarden, Bram Bleeker, Klaas Koetje, Mannen van Staal, Nol Klis

Galerij