Ga naar de inhoud

Rotonde: Gran Whistle Turismo

Lee McDonald


VHDG

Rotonde Julianalaan

Rotonde Julianalaan, tegenover Curioskerk en Julianapark


Expositie

zo, 28 mrt. 2021 - 14.30 / zo, 25 apr. 2021 - 22.00

24 uur per dag te zien


Rotonde: Gran Whistle Turismo

Een gigantische, racende feesttoeter? Laat dat maar aan de Britse kunstenaar Lee McDonald over. Deze oude, beigegouden Volkswagen Golf heeft hij in een paar maanden omgebouwd tot een spectaculaire rallywagen, met daar bovenop een bijzonder bouwsel. Een kegelvormige windvanger is bevestigd op het dak van de auto, met daaraan een uitvergrote feesttoeter – zoals je die kent van verjaardagsfeestjes. Maar nu gemaakt van een enorm textiel patchwork door textielkunstenaar Wies Noest. Als de bestuurder van de auto maar hard genoeg rijdt – en daarmee genoeg wind vangt – wordt er op de feesttoeter geblazen.

Met de wagen appelleert McDonald aan de rijke cultuur van zelfgemaakte rally-auto’s en amateur autoraces in Friesland en het plezier, inventiviteit en gemeenschap die hiervan uitgaat. De toeter op de wagen is vrolijk, uitdagend en tegelijk absurd. Lokale ondernemers zijn bij het project betrokken door hen te vragen een sticker van hun onderneming als sponsor op de wagen te plakken, gelijk aan andere race/rallywagens.

Tijdens de tentoonstellingsperiode zal de auto ‘ontsnappen’ van de rotonde en deelnemen aan een heuse race tussen amateurcoureurs: een wedstrijd met als ultiem doel om de feesttoeter bovenop de wagen te laten fluiten. Volg onze socials (zie onderaan) om op de hoogte te blijven en de race online bij te wonen!

Over de kunstenaars

Lee McDonald (1979) is geboren in Plymouth (UK) en woont en werkt in Groningen, waar hij in 2017 afstudeerde aan het Frank Mohr Institute.
Werkend vanuit de principes en mechanismen van kinetische kunst, is het daadwerkelijke kunstwerk in Lee McDonald’s werk niet het object, maar de beweging van het object.
Om de kunstwerken te construeren gebruikt McDonald vaak materialen die voorheen een concrete, actieve functie hadden – zoals oude motoren van voertuigen of aandrijfmechanismen van speelgoed. Gecombineerd met verschillende andere materialen, die hem – vaak toevallig – voorhanden zijn, ontstaan er uit deze oude mechanismen nieuwe, tijdelijke kinetische sculpturen die niet zelden een absurd en onpraktisch karakter hebben.

Wies Noest (1945) woont en werkt in Oudebildtsyl. Ze maakt objecten van textiele materialen die in verschillende combinaties worden toegepast in (meestal bewegende) installaties. De installaties worden geplaatst in de natuur, in gebouwen en in stedelijke gebieden. Met steeds wisselende combinaties van objecten reageert Wies op de specifieke mogelijkheden van de locaties, de kijk- en looplijnen, de weersgesteldheid en het licht

van dat moment. Elke ervaring levert haar nieuwe inzichten en nieuwe handelingen op. Het is een proces. Elk proces wordt langzaam zichtbaar in de registraties.

Volg het project ook op onze socials!

@kunstinitiatief.vhdg

facebook.com/KunstinitiatiefVHDG

en deel jouw foto’s van de Gran Whistle Turismo met de hashtag #granwhistleturismo


Een project van Kunstinitiatief VHDG en Lee McDonald in samenwerking met Wies Noest

Design autostickers, banner en logo’s: Michiel Teeuw

Fotografie: David Vroom

Met dank aan: Stichting Stokroos, Het Nieuwe Stadsweeshuis, LOF

Galerij