Ga naar de inhoud

Artist in Residence: SMET

GJIN GOADEN / GJIN HEAREN — NO GODS / NO MASTERS


VHDG

AiR

Ipe Brouwerssteeg 10a
8911 BZ Leeuwarden


Residentie periode

di, 01 nov. 2022 / vr, 16 dec. 2022


Artist in Residence: SMET

Vanaf 1 november tot en met 16 december betrekt het kunstenaarsduo SMET onze Artist in Residence in de Hania. SMET bestaat uit de kunstenaars Matt Plezier en Setareh Noorani. Twee kunstenaars uit andere generaties en met een verschillende achtergrond, maar met een sterk gedeelde fascinatie voor lokale geschiedenissen, vergeten verhalen, stedelijke ontwikkeling en gemeenschapsvorming in een stad. Eerst zullen ze vooral op verkenning door Leeuwarden gaan en aan de hand van persoonlijke verhalen en ontmoetingen de geschiedenis van de stad induiken. In het najaar van 2023 keert het duo terug naar Leeuwarden voor een intensieve periode van workshops, activiteiten, kunst en publicaties voor de lokale gemeenschap en iedereen die geïnteresseerd is.

Lees hier meer over achtergrond en praktijk van het duo SMET.

Dit eerste deel van van de werkperiode van SMET staat in het teken van onderzoek in ontmoeting. In Leeuwarden duikt SMET in de lokale geschiedenis van tegencultuur, dat als inspiratie kan gelden voor een alternatieve toekomst voor de stad. De Hania, een oud schoolgebouw en ooit gekraakt in de jaren ‘80 door kunstenaars en nu een levendige gemeenschap, vormt hierin het perfect startpunt. Lees hieronder de eerste update van hun ervaringen en bevindingen.

GJIN GOADEN / GJIN HEAREN — NO GODS / NO MASTERS 
7 december 2022

Rondom welke verhalen, mythen, sagen en theorieën zijn gemeenschappen in Leeuwarden gevormd? Op welke magische plekken wordt een veilig thuis gebouwd? Hoe nemen lokale gemeenschappen het maken van een collectieve identiteit (van verzet, solidariteit, en hoop) in eigen hand?

In de maanden november en december (2022) gaan we op zoek naar lokale geschiedenissen, vergeten verhalen, en discutabele bronnen rondom de ontwikkeling en gemeenschapsvorming van Leeuwarden (met uitlopers over geheel Friesland). Aan de hand van persoonlijke verhalen, ontmoetingen, boekenrijen en archiefmateriaal duiken we dieper in de alternatieve utopieën die Leeuwarden rijk is.

De afgelopen weken hebben we in enkele wandelingen patronen proberen te ontwaren van groepen (krakers, anarchisten, activisten) en plekken (leegstaande panden, sporen van stadsvernieuwing, tweedehands boekenwinkels, culturele centra, en gemeenschapshuizen). We bezochten het Fries Museum, hoorden over de Oera Linda, de Friese Vrijheid, de Januskop, en Atlantismythe. Hiermee proberen we een ‘mental map’ te scheppen van relaties, tussen personen en plaatsen: een weefsel voor ons onderzoek.

We zijn naar het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) geweest, waar we een kijkje hebben genomen in de archieven van schrijver en dichter Sikke Doele (thema’s: New Left, Provo, counterculture) en AXIES (later PAL (Progressieve Actie Leeuwarden)). Deze kwamen als geruchtmakende groepen en individuen naar voren in ons eerste literatuuronderzoek.

Matt Plezier & Setareh Noraani (SMET)

Wil je graag met SMET in contact komen en jouw verhaal over Leeuwarden delen? Stuur dan een mail naar contact@voorheendegemeente.nl


Foto: GJIN GOADEN / GJIN HEAREN — NO GODS / NO MASTER, Leeuwarden, 2022