Ga naar de inhoud

Margriet Craens (1988) studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en beeldende kunst aan het Sint Joost in ’s-Hertogenbosch. Ze woont en werkt als kunstenaar, onderzoeker en schrijver in Eindhoven.

De kunst van Margriet Craens balanceert op de grens van realiteit en fantasie. Ze legt het onderliggende, schijnbaar vanzelfsprekende bloot. Hierdoor ontstaat er ruimte voor nieuwe ervaringen en een frisse blik. Met veel humor en bedrieglijke naïviteit vormt Craens een alternatief op de grotere verhalen.

In 2021 reed Margriet Craens vijf weken lang door Friesland in onze SRV-wagen. Haar project stond in het teken van het Nederlandse exportproduct kaas. Al rijdend bezocht Craens Friese kaasboeren, kaasverkopers en kaasconsumenten. Gaandeweg ontdekte ze dat kaas naast voedsel, ook een spirituele rol heeft. Ze raakte geïnspireerd door de gatenpatronen die je ziet wanneer je een plakje kaas afsnijdt. De patronen leken op sterrenbeelden. Zie jij het ook als je goed kijkt?

Wist je dat: de link tussen spiritualiteit en kaas blijkt al eeuwenlang te bestaan. In de Middeleeuwen schijnt kaasfondue gebruikt te zijn om de toekomst mee te voorspellen.

 

Foto: Heleen Haijtema