Open Call

LET OP: DE DEADLINE IS VERLENGD T/M 15 JANUARI. 

De coronacrisis houdt ons in de greep en bepaalt onze blik op de wereld. Welke inzichten heeft deze crisis ons opgeleverd? En wat staat ons te doen? Waar willen we naartoe?

Bries, een samenwerking tussen Kunstinitiatief VHDG en het Fries Museum, roept kunstenaars op te reageren op de afgelopen tijd. Een podium voor en over de hedendaagse kunst in Friesland: dat is Bries. De samenwerking van kunstinitiatief VHDG (Voorheen De Gemeente) en het Fries Museum wil voor dialoog, discussie en inspiratie zorgen in de hedendaagse Friese kunstwereld. 

De Open Call is voor kunstenaars die in Friesland werken en/of wonen. Stuur je werk in voor 15 januari 2021 via bries@friesmuseum.nl. Van de inzendingen zullen er zes eind januari 2021 onderdeel worden van een postercampagne door heel Friesland. De winnende zes kunstenaars krijgen een honorarium van €1600,-.

Bries zoekt Friese kunstenaars die reageren op deze tijd en hun visie delen voor de toekomst. Het gaat bij voorkeur om nieuw werk, waarin kunstenaars reageren op (een van) de volgende vragen:

Welke luchtspiegeling inspireert ons en is het waard om verbeeld te worden?

Is de corona-crisis te beschouwen als een straf voor onze zonden? (Zo ja, voor welke?)

Brengt deze crisistijd ons ook iets goeds?

Wat staat ons te doen als de corona-golven straks weer terugwijken?

Waarnaar moeten we eventueel teruggrijpen?

Hoe zie je de toekomst voor ons allemaal?

Inspireren
Zes inzendingen zijn straks overal in Friesland te zien. Op borden langs de weg, op posters achter ramen en in het straatbeeld. Bries wil hiermee inspireren en aan het denken zetten. Als vervolg op de posters organiseert Bries in 2021 een serie Hagenpreken. Hierbij richt Bries zich op vrije denkers die een uitgesproken kijk hebben op het heden en de toekomst. De Hagenpreken zijn verdiepende middagen in de open lucht met visies op kunst, cultuur en maatschappij met prikkelende, theatrale componenten.

Meedoen?
Stuur je werk in voor 15 januari 2021 via bries@friesmuseum.nl. Inzendingen worden beoordeeld door een jury bestaande uit B. C. Epker, kunstenaar, Hanne Hagenaars, conservator moderne en actuele kunst van het Fries Museum en Agnes Winter, directeur van VHDG. Omdat de zes winnende beelden onderdeel gaan uitmaken van een postercampagne vragen wij je rekening te houden met een staand posterformaat.

Praktische informatie

  • Kunstenaars en vormgevers kunnen zich aanmelden met een bestaand werk of een werk dat je speciaal voor deze open call hebt gemaakt.
  • Je kunt één werk opsturen. 
  • Aanmelden kan uitsluitend met een digitaal bestand (JPG of PDF) via bries@friesmuseum.nl
  • Vragen kunnen worden gestuurd naar bries@friesmuseum.nl.
  • Deelnemers krijgen bericht na 18 januari.

Materiaalkeuze en vorm staat vrij. Omdat de zes winnende beelden onderdeel gaan uitmaken van een postercampagne vragen wij je rekening te houden dat je werk staand wordt afgebeeld op 104 x 84 cm (hoogte x breedte)

  • Met het insturen van je beeld geef je akkoord op het gebruik, wanneer bij de geselecteerde zes, van je werk in de poster en pr-campagne.
  • Stuur in je aanmelding kort je motivatie/link met Friesland mee