Vacature stage / werkervaringsplek Educatie (sept 2021 – jan 2022, 2 dagen per week)

Kunstinitiatief VHDG, Leeuwarden


“Een mooie ervaring met leuke mensen en veel ruimte voor eigen inbreng!”
– Marileen, oud-stagiair Educatie

“Ik heb erg genoten van mijn stage bij VHDG, naast dat ik in een leuk team terecht kwam, heb ik ook veel geleerd. Ik werd aangemoedigd om ideeën te delen en mee te denken, ik kreeg een stukje verantwoordelijkheid binnen het team van VHDG, wat me geholpen heeft me verder te ontwikkelen” – Femke, oud-stagiair Educatie

Bij Kunstinitiatief VHDG bieden we (jonge) beeldend kunstenaars de kans om buiten de gebaande paden te gaan en nieuwe kunstwerken te maken in Friesland en daarbuiten. Ook halen we al 20 jaar spraakmakende beeldende kunst naar Friesland. VHDG is een levendige en eigenzinnige productie-, presentatie- en ontmoetingsplek. Samen met ons publiek en de kunstenaar brengen we hedendaagse beeldende kunst tot leven. Beeldende kunst verwondert, laat je anders naar de wereld te kijken en is aanleiding om samen over de maatschappij na te denken. Wij streven naar een inclusieve samenleving waarin ruimte is voor iedereen om zich te ontplooien. Dat brengen we in de praktijk met ons programma, maar ook binnen onze eigen organisatie.

In de Haniahof, gelegen in hartje Leeuwarden, zitten ons kantoor, onze artist-in-residence (een woon- en werkplek voor kunstenaars) en de expositieruimte H47. Maar we trekken er ook graag op uit. We presenteren hedendaagse kunst in de stad Leeuwarden, in de provincie Friesland, en elders in Nederland en Europa. In tentoonstellingsruimtes, maar ook op ongewone plekken: in een winkelcentrum of op straat, op een rotonde of bovenop een rondrijdende SRV-wagen. We werken veel samen met andere organisaties uit Leeuwarden, zoals Welcome to the Village, New Noardic Wave en Neushoorn. 

Voor het najaar van 2021 zijn we op zoek naar drie stagiair(e)s die ons team komen versterken, op het gebied van Educatie, PR & Communicatie en Productie & Kantoor (zie onze andere vacatures). Als stagiair(e) Educatie werk je o.a. mee aan het educatietraject bij ons SRV-project, waarbij een kunstenaar 6 weken door Friesland reist en nieuwe kunstwerken maakt. 

Zie hier een voorbeeld van wat onze vorige educatie stagiaires ontwikkelden: https://fb.watch/60rYfzPQw8/ 

Taken stagiair(e) educatie:   

 • Je woont vergaderingen en overleggen met het team en de kunstenaar bij.
 • Je denkt creatieve mee over en ontwikkelt lesplan(en) voor scholen (incl. lesmateriaal ontwikkelen).
 • Je hebt contact met scholen over het geven van workshops n.a.v. ons SRV-project. 
 • Je geeft workshops aan leerlingen op basisscholen en (mogelijk) voortgezet onderwijs. 
 • Je ontwikkelt samen een eind-expositie over het educatietraject bij de SRV-tentoonstelling. 
 • Tijdens de SRV-tentoonstelling ontwikkel je rondleidingen voor kinderen, jongeren en andere geïnteresseerden, die je zelf ook uitvoert. 
 • Eventueel maak je online educatie content voor onze social media. 
 • Eventueel onderzoek je mogelijkheden voor een grotere publieksparticipatie en publieksbereik bij VHDG.

Wat wij zoeken:

 • Je wilt jezelf graag ontwikkelen op het gebied van Educatie. 
 • Het lijkt je leuk om meer ervaring op te doen binnen het culturele werkveld en/of de beeldende kunst. 
 • Je bent bij voorkeur beschikbaar in de periode september 2021 t/m januari 2022, voor minimaal twee dagen per week. Bij voorkeur ben je minimaal één dag per week op kantoor aanwezig en deels thuiswerken is ook een optie. Andere beschikbaarheid m.b.t. de periode en aantal dagen is bespreekbaar. 
 • Je bent een aanpakker, werkt zorgvuldig en neemt zelf initiatief.
 • Je schrijft en spreekt Nederlands.
 • Geïnteresseerden uit Leeuwarden en Friesland worden in het bijzonder aangemoedigd om te solliciteren.
 • Heb je andere creatieve, technische of relevante vaardigheden? Kun je bijvoorbeeld ontwerpen, maak je mooie video’s of spreek je een andere taal? Vertel het ons!

Wat wij bieden:

 • Een plek waar jij jezelf kunt zijn en je verder kunt ontwikkelen.
 • Een levendige en leuke werkomgeving met gedreven mensen, waar bijzondere projecten worden gerealiseerd. Binnen onze organisatie zijn de lijnen kort en krijg je veel vrijheid om je eigen ideeën in te brengen. Je ontmoet veel inspirerende mensen en vergroot je netwerk in razendsnel tempo.
 • Wij werken met een klein enthousiast kernteam, waar jij deel van wordt. We betrekken je bij al onze activiteiten zodat je alle ins-and-outs leert kennen van een professionele culturele instelling. 
 • Intensieve en persoonlijke stagebegeleiding en gezamenlijk werken aan je eigen leerdoelen. 
 • Een stagevergoeding van € 170 per maand (voor 16 uur/per week) plus een reiskostenvergoeding. 

Vragen?

Heb je vragen of opmerkingen? Stuur ons dan vooral een mailtje naar contact@voorheendegemeente.nl. Alle vragen zijn welkom!

Reageer snel!

Stuur je cv en (korte) motivatiebrief of video voor 1 juli 2021 naar contact@voorheendegemeente.nl. In de week van 5 juli 2021 nodigen we geschikte kandidaten uit voor een sollicitatiegesprek.