Kunstinitiatief Voorheen de Gemeente (VHDG) in Leeuwarden zoekt een PR Medewerker m/v/x

14 tot 20 uur per week, per 01-03-2022
Sluitingsdatum: 01-02-2022

Kunstinitiatief VHDG
Kunstinitiatief Voorheen de Gemeente (VHDG) is al 20 jaar hét platform voor hedendaagse beeldende kunst in Leeuwarden, Fryslân. Als eigenzinnige productie-, presentatie- en ontmoetingsplek bieden we jonge en mid-career kunstenaars de kans om te experimenteren en nieuw werk te maken. Ook halen we spraakmakende beeldende kunst naar Fryslân. Het is ons doel om een breed publiek kennis te laten maken met hedendaagse kunst, ook mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is.

In de Haniahof, gelegen in hartje Leeuwarden, zijn ons kantoor, onze artist-in-residence en de expositieruimte H47 gevestigd. Maar VHDG was jarenlang een kunstinitiatief zonder vaste locatie. Dit nomadische karakter zit nog steeds in ons DNA. Daarom presenteren we hedendaagse kunst van hoge kwaliteit ook op bijzondere plekken: in een winkelcentrum of op een rotonde, bovenop een rondrijdende SRV-wagen, op festival Welcome to the Village en bij internationale partners.

Vrijheid en ruimte zijn voor ons leidend; vrijheid om jezelf te zijn, om grenzen op te zoeken, ruimte om te bevragen, om zonder prestatiedruk te ontdekken en te experimenteren, om het onmogelijke mogelijk te maken. Omdat vrijheid en ruimte in deze tijd geen vanzelfsprekendheden zijn, zijn we ervan overtuigd dat beeldende kunst juist nu een belangrijke rol kan spelen. Bij VHDG is kunst aanleiding tot gesprek, biedt het nieuwe perspectieven en stimuleert ‘zachte’ waarden als zoals nieuwsgierigheid, verwondering, empathie en gelijkwaardigheid. We willen een warme en verwelkomende plek zijn voor iedereen. 

De komende jaren bieden we podium aan beeldend kunstenaars die hun persoonlijke verhaal verbinden aan de grote maatschappelijke vragen van vandaag. We nodigen hen uit om zich te verhouden tot onze lokale context. Daarnaast richten we ons ook op talentontwikkeling van kunstenaars en cultuurprofessionals in Friesland.

VHDG bestaat uit een kernteam van 8 freelance professionals, 20 vrijwilligers die opereren onder de titel Club VHDG en een betrokken bestuur. We zijn aangesloten bij platform Noordenaars en worden in 2022 o.a. gesteund door het Mondriaan Fonds, de Provincie Fryslân, LF2028, Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Leeuwarden. Lees meer op www.vhdg.nl

Bevlogen PR medewerker gezocht
We zoeken een PR medewerker die zich in wil zetten om hedendaagse kunst in Friesland nóg beter zichtbaar te maken en de verbindende, sociale rol van ons kunstinitiatief te versterken. Je geeft de communicatiestrategie voor de lange termijn vorm en bedenkt per project een originele PR-campagne die je in nauwe samenwerking met het kernteam en de kunstenaars uitvoert. Je zet VHDG ook nationaal op de kaart, want onze organisatie is ambitieus en aan het groeien.

Taken
– De communicatiestrategie voor de lange termijn vormgeven en implementeren.
– Passende PR-campagnes bedenken voor onze projecten.
– Teksten schrijven voor drukwerk en online kanalen. 
– Content verzorgen voor online kanalen, in samenwerking met de kunstenaars en het kernteam.
– Drukwerk coördineren: vormgeving, productie en distributie.
– Live online content creëren tijdens onze publieksevents.
– Werven en coördineren van freelance vormgevers, fotografen e.d. 
– Onderling taken verdelen en aansturen van de PR-assistent .
– Begrotingen beheren (in samenwerking met de zakelijk leider).
– Netwerk (lokale en nationale) mediapartners onderhouden en uitbreiden.
– Processen begeleiden, zoals de ontwikkeling van de nieuwe website.

Dit zoeken we:
– Je hebt relevante ervaring met en/of opleiding in PR en communicatie. 
– Je hebt interesse in hedendaagse kunst en cultuur.
– Je hebt een originele visie op de communicatiestrategie (online en offline) en zit vol met ideeën om nieuwe publieksgroepen te bereiken en te betrekken.
– Je kunt complexe of artistieke inhoud goed vertalen naar aansprekende visuele communicatie en toegankelijke teksten.
– Je bent een echte samenwerker. 
– Je communiceert helder, werkt gestructureerd en hebt oog voor detail (in tekst en beeld).
– Je bent stressbestendig. Je kunt aan meerdere projecten en processen tegelijk werken.
– Je beheerst Nederland en Engels. Fries spreken en schrijven is een pré. 
– Als je ook creatieve vaardigheden zoals digitale beeldbewerking, video editen, grafische vormgeving, fotografie, etc. hebt horen we het graag.
– Je hebt binding met Friesland en/of het noorden van Nederland en kunt minstens 1 dag per week op kantoor in Leeuwarden aanwezig zijn.
– Je hebt een relevant netwerk in het Noorden.
– Je draagt de waarden van VHDG actief uit: je bent warm en verwelkomend, je wilt mensen samenbrengen en bent niet bang om te experimenteren.

We bieden jou:
– De ruimte om jouw visie op PR en communicatie te vertalen naar de praktijk. Er is veel ruimte voor jouw creativiteit en eigen initiatief
– Je zit dicht op het artistieke proces en werkt nauw samen met inspirerende kunstenaars.
– De kans om je idealisme in de praktijk brengen, door aan de slag te gaan met bijvoorbeeld inclusieve communicatie voor specifieke doelgroepen of samenwerking met lokale partners. 
– Een dynamische, professionele en kleinschalige organisatie vol gedreven mensen met een can-do mentaliteit. 
– Een jaarcontract als ZZP’er voor 14 tot 20 uur per week, het uurtarief is conform het loongebouw presentatie-instellingen voor beeldende kunst.
– De mogelijkheid om mee te groeien met de ambities van VHDG.

Interesse?
We ontvangen je motivatiebrief (max 1 A4) en CV graag voor 01-02-2022, per e-mail gericht aan Hillebrand Rijpma (zakelijk leider) via vacatures@voorheendegemeente.nl.

Word je enthousiast van deze functieomschrijving, maar voldoe je niet aan alle eisen? Aarzel niet om te solliciteren en ons te overtuigen van jouw geschiktheid voor deze functie!

De sollicitatiegesprekken worden gevoerd op 8 t/m 10-02-2022.

Over de inhoud van de vacature kun je contact opnemen met Hillebrand Rijpma (zakelijk leider, hillebrand@voorheendegemeente.nl of 0620895442) of Sanne Morssink (directeur VHDG a.i., sanne@voorheendegemeente.nl of 0612289302).