Film: Video Nouta

 

Voor driedaags popfestival Welcome to The Village in Leeuwarden cureerde Stichting VHDG het kunstwerk Stasis van de Belgische kunstenaar Ruben Bellinkx. Een toren van 34 mannen, die in vier groepen vier tafels in hun monden dragen. Temidden van het festivalgedruis werd Stasis een oog in de storm en een stilte in de kakofonie. Presentator Rutger Middendorp interviewt Bellinkx en artistiek directeur van WTTV Sjoerd Bootsma, onder begeleiding van beelden van de performance.

Ruben Bellinkx is een multimediale kunstenaar die in video’s, installaties en performances zoekt naar de interactie van de mens met zijn natuurlijke en dierlijke omgeving. Waar ligt de grens? Bellinkx’ fascinatie gaat uit naar het grensgebied tussen constructie en organisme, tussen architectuur en mens, tussen stoel en dier, en vooral naar waar het botst. In zijn oeuvre is de grens tussen onmogelijkheid en het mogelijke steeds voelbaar. Bellinkx toonde zijn werk afgelopen jaar tijdens Art Rotterdam en had eerder solotentoonstellingen bij NEST in Den Haag, Gallery Maskara in Mumbai en Be-Part in Waregem.

Stasis

De performance Stasis is een levend werk waarbij een groep mannen, ogenschijnlijk gesterkt door bovennatuurlijke krachten, een tafel in hun mond klemmen waarop weer andere mannen staan die een tafel in hun mond houden, enzovoort. Het piramidevormige levende standbeeld dat hierdoor ontstaat, oogt als een mysterieuze ceremonie waarvan de bezoeker niet geheel hoogte krijgt. Stasis is een performance zonder geluid en beweging, het zet mensen letterlijk klem in een structuur die op de grens van het onmogelijke ligt.

Mannen

Voor deze performance zijn we op zoek naar mannen. Klik hier voor meer info. – we hebben genoeg mannen!

VHDG

Gastcurator VHDG (Voorheen de Gemeente) nodigt Bellinkx uit omdat zijn werk naadloos aansluit bij het saamhorige karakter dat het festival typeert. Veertien mannen houden een tafel in hun mond die de ondergrond is voor andere mannen met tafels in hun mond. Als één wegvalt, is alles uit balans en stort het werk ineen. Daarmee staat het werk van Bellinkx symbool voor het maken van het festival, voor een tijdelijk dorp waarin de inwoners samenwerken om het onmogelijke te realiseren.


Dit weekend vindt Welcome to The Village plaats, met op zondag de performance ‘Stasis’, gecureerd door Stichting VHDG!

‘Stasis’ is een levend werk van Ruben Bellinkx waarbij een groep mannen, ogenschijnlijk gesterkt door bovennatuurlijke krachten, een tafel in hun mond klemmen waarop weer andere mannen staan die een tafel in hun mond houden, enzovoort. Het piramidevormige levende standbeeld dat hierdoor ontstaat, oogt als een mysterieuze ceremonie waarvan de bezoeker niet geheel hoogte krijgt.

Ben je dit weekend op Welcome to The Village 2016? Ga dat zien!

De Vlaamse kunstenaar Ruben Bellinkx zoekt 34 mannen voor zijn performance Stasis dat plaatsvindt op ons festival. Bellinkx voert dit ogenschijnlijk onmogelijke bouwwerk op zondag 17 juli voor het eerst uit op een festival, met behulp van, juist: mannen.

En naar die mannen zijn we op zoek. Bij voorkeur mannen zonder hoogtevrees, in deze vier categoriëen:

Vier mannen tussen 175,5 cm ­en 176,5 cm lang.
Zes mannen tussen 183­ cm en 185 cm lang.
Tien mannen tussen 177,5­ cm en 178,5 cm lang.
Veertien mannen tussen 179,5­ cm en 182,5 cm lang.

Verdere eisen: ­Confectiemaat tussen 48 en 52, een goede conditie en geen hoogtevrees.

Beloning: eeuwige roem en een kaartje voor het festival! Mocht je geselecteerd worden, dan dien je zaterdag en zondag op het festival te zijn. Aanmelden of meer info opvragen kan via info@welcometothevillage.nl. Graag even in de titel ‘ik ben een man’ vermelden.

http://welcometothevillage.nl/blog/we-zoeken-sterke-mannen