HEDEN: STEMMEN
18-11-2016

Waar: Westerkerk, Bagijnestraat 59, Leeuwarden
Aanvang: 20.00
Programma: 20.30
Entree: 5,-

Willen we meer of minder retoriek in de politiek? Op 18 november gaat Heden over holle frasen, opgeblazen leuzen en wat die met ons doen.

In 2017 gaan onze stemmen weer bepalen welke koers ons land vaart. Binnenkort zal de verkiezingsstrijd dan ook losbarsten, waarin politieke strijders zich wapenen met schitterende beloftes en scherpe opmerkingen. Als kunstenaar, beleidsmaker én coach is Gea Smidt (1966, NL) uitermate geschikt om ons te begeleiden bij een tentoonstelling-voor-een-avond over dit onderwerp. Filosoof Matthijs Ponte spreekt over retoriek in de politiek en drie kunstenaars laten zien hoe deze breedspraak hen kan beïnvloeden. Aansluitend is er muziek en napraten in het HEDENcafé.

Lezing
Matthijs Ponte (1982, NL) is dichter en filosoof. Hij is hoofdredacteur van uitgeverij Bananafish en was medeoprichter van Read my World, het internationale literatuurfestival dat jaarlijks in Amsterdam-Noord plaatsvindt. Daarnaast schrijft hij met regelmaat over poëzie, filosofie en politiek. Tijdens HEDEN zal hij vertellen over het gebruik van retoriek in de politiek.

Kunstenaars
Jan Hamstra (1993, NL) is illustrator en won met zijn politiek getinte ‘Manifesto of Doubt’ onlangs de Academie Minerva Prijs. Zijn illustraties kenmerken zich door krachtige beelden en met zijn werk bewijst Hamstra dat politiek en kunst een indrukwekkende combinatie kunnen vormen.

Yuri Veerman (1982, NL) studeerde design aan het Sandberginstituut. Yuri is kunstenaar en ontwerper en doceert grafisch ontwerp aan de HKU in Utrecht. Zijn werk gaat over semiotiek: hoe wij de wereld om ons heen lezen/begrijpen en hoe (nationale) symbolen daar een belangrijke rol in spelen: woorden, objecten of afbeeldingen die functioneren als een brug tussen het fysieke en metafysische.

Eirik Rønneberg (1989, NO) is een interdisciplinair kunstenaar die werkzaam is op het gebied van installatie, publicatie en audiovisuele kunsten. Eirik laat zich in zijn werk graag beïnvloeden door sociaal-politieke kwesties. Op HEDEN zal hij nieuw werk tonen.

Wil je graag de lezing van Matthijs Ponte doorlezen? Dat kan op zijn blog, ga naar: http://politieketaal.nl/trumps-truth-en-wilders-waarheid-een-talige-analyse/