De natuur is grillig en onvoorspelbaar. Kan de mens er door manipulatie en ordening controle over krijgen? Met HEDEN onderzoeken we hoe mens en kunstenaar de natuur beteugelen.

Presentator Rutger Middendorp neemt ons mee langs een bijzondere tentoonstelling-voor-een-avond, waarbij drie kunstenaars vertellen, laten zien én horen hoe zij de natuur gemanipuleerd naar buiten brengen. Filosoof en emeritus hoogleraar Petran Kockelkoren licht onze beeldvorming van de natuur toe. Aansluitend muziek en napraten in het HEDENcafé!

WAT IS HEDEN?
HEDEN is een enerverende avond rondom een actueel thema in de kunst en de wetenschap. De avond wordt georganiseerd door kunstinitiatief VHDG.

LEZING
Petran Kockelkoren (NL, 1949) is emeritus professor Kunst en Techniek aan de faculteit Wijsbegeerte van Universiteit Twente. Als natuurfilosoof onderzoekt hij de verhouding tussen mens en natuur evenals de technieken die we gebruiken om de natuur te ervaren. Wordt de klassieke natuurervaring van het sublieme vandaag de dag nog toegepast? Kunnen we de natuur nog op haar eigen termen verstaan of is ons besef van de natuur te veel gekleurd door de media?

EXPOSITIE & INTERVIEWS
Gerco de Ruijter (NL, 1961) is landschapskunstenaar. Met foto’s en films onderzoekt hij de grenzen van het herkenbare en de mogelijkheden om het beeld van een landschap te reduceren tot iets verrassends. Zijn werk is verwarrend en daarmee intrigerend: je ziet de natuur maar gelooft dat soms bijna niet.

Alexandra Hunts (UA, 1990) onderzoekt aspecten van tijd, ruimte en de natuur. Ze test systemen waarin wij geloven, om te achterhalen wat ‘echt’ of wat ‘waar’ is in onze omgeving. In het project Mass.Sublime measurement laat ze bijvoorbeeld zien hoe wij de wereld ervaren aan de hand van eenheden binnen ons meetsysteem, zoals de kilogram. Want, wat is nu eigenlijk de ‘werkelijke’ kilogram in de natuur?

Ronald van der Meijs (NL, 1966) construeert site-specifieke installaties die bevragen hoe mensen zich verhouden tot hun omgeving aan de hand van technologie. Hij vindt het fascinerend om te zien hoe we onze levens en zelfs de natuur proberen te controleren, waarbij we haast volledig afhankelijk lijken te zijn van techniek.