Groot, groter, grootst. Buiten de dampkring ligt de wereld aan superlatieven. Op HEDEN neemt je verbeelding de vrije vlucht in het rijk der sterren en planeten.

Presentator Rutger Middendorp neemt je mee langs een bijzondere tentoonstelling-voor-een-avond in de Westerkerk te Leeuwarden, waarbij drie kunstenaars vertellen, laten zien én horen wat er zich in de ruimte afspeelt. Prof. dr. Rien van de Weijgaert werpt een licht op de geboorte en onmeetbare afstanden van de donkere ruimte. Aansluitend muziek en napraten in HEDENcafé!

Wat is HEDEN?

HEDEN is een enerverende avond rondom een actueel thema in de kunst en de wetenschap. De avond wordt georganiseerd door kunstinitiatief VHDG.

Lezing

Prof. dr. Rien van de Weijgaert (NL, 1963) is hoogleraar kosmologische structuurvorming aan de afdeling sterrenkunde van Rijksuniversiteit Groningen. Hij vertelt over de kosmos als gigantisch Kosmisch Web, een fascinerend patroon dat, ontrafeld, de sleutel is van het ontstaan van alle structuur en objecten in ons universum. Het uitwaaieren ervan in tijd en ruimte heeft als gevolg dat we steeds eenzamer worden in het heelal.

Expositie & interviews

Alexandra Crouwers (NL, 1974) maakt multimediaal werk met een ingebouwde traagheid: je wordt opgenomen in een hypnotisch universum, dat zich vaak in een post-apocalyptische staat bevindt. Landschappen en architectuur zijn de dragers van deze plotloze narratieven, waarin de mens uitgewist lijkt te zijn.

Martina Lasinger (AT, 1988) legt met verfijnde driedimensionale sculpturen de verborgen processen van het universum bloot. Van het ontstaan van het heelal en de natuurwetten die haar besturen, tot de sleutelpositie van de toeschouwer die het geobserveerde transformeert.

Daniela de Paulis (IT, 1969) laat een video zien waarin woorden ‘letterlijk’ van de oppervlakte van de maan terug stuiteren. Het is een visualisatie met woorden uit Italo Calvino’s eerste hoofdstuk in Cosmicomics, die volledig getransformeerd terugkeren van hun 800.000 km lange reis.

Inloop: 20:00 uur
Start programma: 20:30 uur
Entree: € 5,-