Ontwerp: Marcel Westra

Expositie
3 t/m 25 november

Openingstijden
wo t/m zo
12-17 uur

Opening
3 november 16:30 uur

Locatie
Winkelcentrum Zaailand, kelder (tegenover Xenos)
Zaailand 61, 8911BL Leeuwarden

Van 3 t/m 25 november presenteert kunstinitiatief Voorheen De Gemeente twee solotentoonstellingen in de binnenstad Leeuwarden: Tune (Bouke Groen) en Ontmanteling van de deining (Jerke Mulder). In de kelder van het winkelcentrum Zaailand tonen de twee veelbelovende Leeuwarder kunstenaars twee verschillende en nog niet eerder vertoonde werken.

Tune
Bouke Groen
In de audio-installatie Tune word je ondergedompeld in geluidsgolven. De tonen zoeken, volgen en vloeien samen. Is er een patroon te ontdekken? Tussen de golvende tonen krijg je de ervaring dat er op jou afgestemd wordt, of dat jij jezelf aan het afstemmen bent.

Op een intuïtieve manier bevraagt Tune het constante proces van afstemmen waar we allemaal onderdeel van zijn – met elkaar, de natuur, de toekomst en het verleden. Hoe beïnvloed jouw positie als individu je waarneming in een voortdurend veranderende wereld?

Bouke Groen (1981) maakt site specific installaties, objecten en geluidswerken. Groen woont en werkt in Leeuwarden. Zijn werk is onder andere geëxposeerd op de IJsselbiënnale, Parksessies Haarlem, het Nederlands Film Festival, Kunstmaand Ameland, GEM Den Haag, Into the Great Wide Open op Vlieland, Symposion Gorinchem, festival Welcome to the Village en het Fries Museum.

www.boukegroen.com

Ontmanteling van de deining  
Jerke Mulder
Hard geraas, fel roze licht en twintig vierkante meter deinend riet. De metershoge pluimen golven op het ritme van de wind. Deze beweging wordt gecreëerd door acht computergestuurde windmachines opgesteld in de ruimte. Wanneer je een stap dichterbij doet vliegt de wind je om de oren en verandert vervolgens in een zachte bries.

Ontmanteling van de deining is een poging om de willekeurige schoonheid van het deinend riet te reproduceren. Een creatie van een romantisch natuurverschijnsel, los van de natuur, in een afgesloten binnenruimte.

Jerke Mulder (1988) woont en werkt in Leeuwarden. Hij maakt sculpturen en installaties waarin het contrast tussen mens en natuur centraal staat. De elementen en eigenschappen der natuur versus de regisserende aard van de mens. Mulder exposeerde o.a. op Festival Der AA, Fries Straat Festival, Sonsbeek Biennale, Into The Great Wide Open te Vlieland.

www.jerkemulder.nl

 

Foto’s opening

foto’s Marin Leus

Sponsoren: